Johor Professional Photographer - Malay, Chinesse & Indian Wedding Photographer - Capturepixs Studio

By: Johor Professional Photographer and Johor Wedding Photographer

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 3-Jun-2008 15:56 Email | Share | | Bookmark
Background

Ok. Kalian semua pengunjung ramai kalangan rakan photographer kan.?
Dan di sini ese bercerita sedikit tentang 'Bagaimana kalian nak shoot dengan latar belakang yang tak menarik supaya gambar jadi menarik?'

So, perkara utama kalian perlu tahu adalah Angle atau dalam bahasa Jerman Barat di sebut Sudut. Ianya penting kerana angle lah membuatkan pandangan penonton pada satu gambar tu jadi menarik.

Kedua, kalian perlu tahu apa itu Composition. Mengikut kamus alih bahasa Jawa Totok mengatakan, ianya adalah Kandungan. Ya. Dalam sebuah gambar sekeping itu, apo bondo yang terkandung dalam gambar tersebut?

Ketiga, kalian perlu tahu apa itu Rules of Third. Dan kamus photography versi Africa Selatan pernah mengatakan, Rules of Third ni adalah Peraturan 1/3 yang harus diikuti oleh semua photographer. Ianya adalah basic dalam photography.

Dan ramai para propaganda dari Uganda cuba untuk menidakkan peraturan ini. Maka terbitlah ayat berbunyi , Break The Rules atau kadangkala berbunyi, Rules Makes To Be Broken. Kalau bahasa Kelate sebelah Ulu Jeli berbunyi 'Peraturer dibuak utuk di langga'.

Ok.. berbalik pado soal Background atau Latarbelakang.

Dengan 3 perkaro asas di atas, kalian akan mampu menghasilkan gambar menarik mengikut kreativiti kalian. Latarbelakang yang ado traktor mahupun lembu dan kambing sedang ragut rumput boleh di avoid kan. Dan kalian sedang shoot di sebuah padang rumput gersang akan kelihatan seperti di sebuah taman syurgawi.
Oh..syahdunyaaa...

Oh ya, kalau kalian sudah mahir 3 perkara asas di atas, kalian boleh mengolah dengan menambah beberapa lagi permainan photography. Kalian pasti seronok.
Antara permainan yang korang boleh main adalah permainan CLS atau nama penuh dia, Creative Lighting System yang diperkenalkan istilah ini oleh Nek Kon ( nama penuh, Nenek Markonah).

Permainan ni kalian memerlukan sebuah Flash atau dalam bahasa Cina Kapitan peranakan Bugis,ia disebut Penyimbah Cahaya atau Lampu Denyar. Flash yang disarankan oleh Nek Kon adalah flash bermodeling SB600 yang kurus skit, dan SB800 yang tembam skit.
Sekiranya kalian sudah ada satu sahaja Flash ini sudah memadai, tetapi kalau kalian mampu, belilah dua mahupun tiga. Untuk mendapatkan efek yang lebih menarik.

Selain CLS, kalian juga boleh buat teknik Zoom Burst. Saya terlupa terjemahan dalam bahasa Terengganu dia apa. Maaf. Nanti kalian tanya makcik Gugel ya.

Dan ada satu teknik lagi di panggil, permainan DOF ( Depth Of Field ) iaitu kalau dalam bahasa Banjar selangor di terjemahkan, Kedalaman Padang Pandangan. Begitulah lebih kurang. Dalam bahasa Jepun kuno pulak di sebut Bokeh. Kalau sebut pakai mulut, slowkan bunyi H atau hidekan terus bunyi H tersebut. Maka terjadi perkataan seperti begini, Bokey.

Ok. Sekian dulu lah pembelajaran ringkas ni. Cuma introduction on basic only. Kalau mahu lebih, rajin-rajin lah kalian belajar di forum-forum photography termasyur abad ini, FMDC dan juga Photoschool.

Untuk selingan, dibawah ini gambar di depan rumah pengantin yang cumo ado sedikit rumput ijau, ado pokok dan sebalik pokok dah ado jalan rayo yang sibuk. Sebelah kiri dan kanan pulak dah ado semak dan segalo macam cebisan bahan terbuang.

Dan gambar ini menggunokan teknik CLS. Dengan menggunokan cumo sebuah flash bermodel SB800 dan di trigger dongan built-in flash. Flash di pogang oleh pembantu peribadi merangkap bodyguard ketiko sesi penggambaran. Takut lah kalau-kalau pengantin di kejar kambing mahupun lembu.

The Scene


Behind The Scene




Tenkiu,

AyAres,
Senior Photog,
Capturepix's Studio
http://www.capturepixs.com.my

Kalau mahu ngorat utk dapat pakej murah, sila sms di 012-7342474


Monday, 2-Jun-2008 03:48 Email | Share | | Bookmark
Wedding: Fazi+Lan

Fazi+Lan
Fazi+Lan




hired by DIDIZ fotokahwin.com

Izat,
Senior Photographer
Capturepix's Studio,
Johor Bahru.
+6012-2755593


Monday, 2-Jun-2008 02:30 Email | Share | | Bookmark
Wedding: Wan+Liza n Fai+Elly

capturepixs
capturepixs
capturepixs
View all 5 photos...








Izat,
Senior Photographer
Capturepix's Studio,
Johor Bahru.
+6012-2755593


Thursday, 29-May-2008 05:44 Email | Share | | Bookmark
Wedding Ceremony : Dahlia & Mizan







Monday, 26-May-2008 13:35 Email | Share | | Bookmark
Dahlia aka Lavendell







Event was held at Perling, Johor Bahru on 24&25 May 2008.

Dell adalah rakan dari Virtual Friends
yang dah agak lamo jugak lah ese kenal.. tapi takdo la rapat sangat..
sobab ese ni busy dan tak sompek nak joinkan diri dongan aktiviti VF.
Maklum lah.. dorang buek xtvt hari weekend...jadi ese ni biasolah..
ado job wedding ajo lah..

Ramai rakan-rakan dari VF yang datang meraikan Dell kawin.. especially rakan karib Dell.. err. si wisha dan mek yani..

Btw.. pado rakan-rakan VF yang nak kawin.. jgn lupo carik Capturepixs copek-copek la yo. Insya Allah.. ado la tu special discount buat rakan taulan yang dah lamo di konali.



AyAres,
Senior Photographer
Capturepix's Studio,
Johor Bahru.
+6012-7342474



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net